Дани европске културне баштине 2017. године

Ђаци наше школе већ традиционално сваке године посећује музеје, заводе, задужбине, споменике културе и друге културне знаменитости нашег града током манифестације „Дани европске културне баштине“. Ове године актив наставника друштвених наука водио је ђаке који похађају њихове секције у посету многим знаменитостима током ове манифестације. Како је било много тога што смо желели са ђацима да посетимо и да видимо, ишли смо два дана у посету. Прво смо у уторак 26. септембра посетили Музеј Николе Тесле и погледали његову сталну поставку. Затим смо,  истог дана, посетили Сеизмолошки завод. То је била изузетна прилика за ђаке да виде како се евидентирају и најмањи потреси у земљиној кори, да се упознају са инструментима који то бележе, да сазнају како путују информације о дешавањима на и унутар земљине коре као и да се упознају са занимањима као што су рударско-геолошки инжењери. На крају овог дана посетили смо и храм Светог апостола и еванђелисте Марка и Подворје Руске православне цркве при Српској патријаршији. У ова два храма ђаци су запазили карактеристике екстеријера и ентеријера православних храмова, видели један прави саркофаг, посматрали како изгледа на делу израда сакралних мозаика и уочили одлике дуге православне традиције.

У четвртак 28. септембра ђаци су са наставницима били у посети Јеврејском историјском музеју где су се упознали са историјом Јевреја на нашим просторима. Чули су историју њиховог доласка на наше поднебље, упознали се са њихових празницима, обичајима, видели тужне фотографије холокауста, упознали се са Тором и другим сакралним предметима Јевреја и погледали портрете великих задужбинара јеврејског порекла. После смо посетили поставку „Београдске мумије“ у збирци Филозофског музеја на катедри за археологију. Ово је била јединствена прилика да се види једина оргинална мумија која се чува у Србији. Видели смо како се чува, чули њену историју и нешто о човеку чија је то мумија као и о особи која ју је откупила и поклонила Филозофском факултету.

Ове посете „Данима европске културне баштине“ биле су на вишеструку корист ђацима, а и наставницима. Ученици су добили много нових сазнања, обишли културне знаменитости свог града и уживали у међусобном дружењу и учењу!

🔥101