Екскурзије, наставе у природи, излети и полудневни излети 2018/2019

На основу  дефинисане маршуте, ученици уз помоћ наставника, пре екскурзије, припремају кратке реферате  о објектима  или крајевима кроз које се пролази. Ове информације може да пружа и туристички водич агенције преко које се реализује екскурзија.

Ако услови то дозволе и постоји заинтересованост, у конкретан програм екскурзије могу се унети  спортска и друга такмичења ученика и наставника.

Безбедност ученика мора бити осигурана у свим предвиђеним активностима, а те активности марају уважавати индивидуалне разлике међу ученицима, нарочито оним који припадају осетљивим групама или захтевају додатну подршку.

Пре реализације екскурзије ученици се упознају са садржајима, правилима понашања, а после екскурзије се сумирају утисци, систематизују информације и припрема изложба.

Екскурзије

Настава у природиорганизује се за ученике од првог до четврто гразреда основног образовања и васпитања, у трајањуод 7 дана, уз писмену сагласност родитеља.За ученике који не одлазе на наставу у природи школа ће да организује наставу.Пре поласка на наставу у природи организује се лекарски преглед свих ученика. Садржаји наставе у природи се остварују на основу наставног програма образовно-васпитног рада у првом циклусу основног образовања и васпитања и природно-географских и културно-историјских могућности које пружају одабране дестинације.Време реализације и други елементи важни за организацију и реализацију наставе у природи – услови смештаја, исхране, здравствене заштите, превоза,биће одређени након отварања понуда за јавне набавке одабиром агенције на Савету родитеља. која ће бити реализатор путовања . Дестинација: одабрана дестинација за све ученике од 1-4. разреда у школској 2018/2019. години биће Дивчибаре (Центар дечјих летовалишта). Трајање: 7 дана Време реализације:мај- јуна 2019.године. Пре реализације наставе у природи ученици ће се упознати са местом у које одлазе, условима живота, садржајима, понашањем у току пута и за време извођења наставе у природи, а по повратку уследиће интеграција стечених знања и искустава у наставни процес и сумирање утисака и емоција.
Током школске 2018/2019. године већа су планирала две посете позоришту у оквиру обележавања Дечје недеље и Нове године или позориште у оквиру Дечије недеље и новогодишња прослава. ИЗЛЕТИ Полудневни излет-ПРВИ РАЗРЕД Дестинација: Музеј хлеба у Пећинцима-Ваздухопловно музеј Време реализације: мај-јун 2019.године Полудневни излет- ДРУГИ РАЗРЕД Дестинација: Радмиловац Време реализације: мај-јун 2019.године Целодневни излет-ТРЕЋИ РАЗРЕД Дестинација: Ваљево-Бранковина Време реализације: мај-јун 2019.године Целодневни излет- ЧЕТВРТИ РАЗРЕД Дестинација: Топола- Опленац Време реализације: мај-јун 2019.године После реализованог излета, учитељице и ученици одељења/ разреда који су ишли на излет правиће систематизацију стечених знања и општих утисака у виду паноа.
Одредиште Београд-Мишар-Тршић-Троноша-Београд
Трајање Једнодневна екскурзија
Време Април-мај 2019.
Садржај Београд-Мишар(Музеј мишарске битке)-Тршић(родно место В.С.Караџића и Етно парк)- ручак- Троноша (манастир Троноша)-Београд
Образовно васпитни цињ Сви образовно-васпитни циљеви и задаци екскурзије су детаљно изложени у школском програму за пети разред. Екскурзија се планира и спроводи према Правилнику о извођењу екскурзије.
ПЛАН ЕКСКУРЗИЈЕ ЗА VI  РАЗРЕД – ЦАРСКА БАРА
Одредиште Ковачица – Идвор – Царска бара- дворац Ечка
Трајање једнодневни излет
Време пролеће 2018.
Садржај Окупљање ученика и наставника испред школе и полазак у 8 часова .Путовање  преко Панчева, Качарева, Црепаје и Дебељаче до Ковачице.У Ковачици је планирана посета Галерији наивне уметности и посета атељеу градитеља виолина Јана Немчека, чувеног банатског Страдиварија. Из Ковачице пут се наставља до Идвора где је планиран обилазак спомен - комплекса посвећеног најпознатијем житељу тога места, Михајлу Пупину. Планиран је обилазак његове родне куће, школе и задужбине. Водич кроз живот и стварање Михајла Пупина јесте учитељ у пензији Драгиша Матић. Након овог обиласка пут се наставља до Царске баре, чувеном резервату биосфере. Обилазак резервата, вожња бродом. Ручак је планиран након обиласка Царске баре. После ручка ученици ће имати слободно време за спорт и рекреацију. Пред полазак за Београд, обилазак дворца Ечка. Од Ечке преко Стајићева, Перлеза, Опова, Падинске скеле, Ковилова, Борче; повратак у Београд око 20 часова.Уз пут су планирана краћа задржавања по потреби.
Образовно-васпитни циљ Остваривање одговарајућих садржаја наставних и ваннаставних активности из наставног програма за шести разред, који су изложени  детаљно у школском  програму.
Одредиште Београд-Јагодина-Крушевац- Врњачка бања-Београд
Трајање Дводневна екскурзија
Време Април-мај 2019.
Садржај Београд- Јагодина(Музеј воштаних фигура)-Крушевац(Црква Лазарица)-Врњачка бања(Хотел Бреза-преноћиште), Манастир Љубостиња-Београд
Образовно васпитни цињ Сви образовно-васпитни циљеви и задаци екскурзије су детаљно изложени у школском програму за седми разред. Екскурзија се планира и спроводи према Правилнику о извођењу екскурзије.
ПЛАН ЕКСКУРЗИЈЕ ЗА VIII РАЗРЕД -КОПАОНИК
Одредиште Врњачка бања, Ђавоља варош, Копаоник-ноћење
Трајање Тродневна  екскурзија
Време Пролеће 2019
Садржај 1.дан: полазак туристичким аутобусом испред школе у 8 сати, обилазак манастира Жича и Студеница, краћа успутна задржавања, долазак на Копаоник, ноћење у „Јатовим“ апартманима. 2.дан: обилазак Ђавоље вароши и Пролом Бање, ручак у Бањи, повратак на Копаоник. Ноћење 3.дан: повратак преко Врњачке бање и Крушевца, обилазак Лазаревог града и цркве Лазарице, повратак до 20h
Образовно-васпитни циљ Сви образовно-васпитни циљеви и задаци екскурзије су детаљно изложени у школском програму за седми разред. Екскурзија се планира и спроводи према Правилнику о извођењу екскурзија.
ПЛАН ХОДОЧАСНИЧКЕ ЕКСКУРЗИЈЕ ЗА УЧЕНИКЕ СТАРИЈИХ РАЗРЕДА
Одредиште Фрушка Гора односно посета фрушкогорских манастира: Велика Ремета, Крушедол, Гргетег, Хопово, Јазак и Врдник (Сремска Раваница).
Трајање једнодневни излет
Време јесен 2018. или пролеће 2019. године.
Садржај Полазак у раним јутарњим часовима из Железника. Прва посета је манастиру Велика Ремета где бисмо, ако буде могуће, присуствовали богослужењу, доручковали и потом посећивали остале манастире. У неком од њих бисмо ручали, а у једном од последњих присуствовали вечерњем богослужењу пре повратка у Железник. Повратак у касним поподневним часовима или раним вечерњим.
Образовно-васпитни циљеви Примарни циљ је дубинско оцрковљење ученика. Упознавање ученика са фрушкогорским манастирима, њиховом историјом, као и историјском улогом у очувању духовности, православља, културе, култа српских светитеља и писмености. Упућивање ученика на црквену архитектуру ових манастира, њихов фрескопис, иконопис као и на њихову симболику и богослужбену улогу. Сагледавање живота у манастиру, како у мушком тако и у женском, његовог богослужбеног живота, економије, културног делања као и ризничара наше народне историје периода у коме су настали. Запажње специфичности и лепоте црквеног појања у манастирима. Повезивање градива веронауке са животом у манастирима као и подстицање нових интересовања. Постизање нових  верских и духовних искустава ученика.
Услови за извођење излета Организатори екскурзије су вероучитељи Софија Ковачевић и Мирослав Тазић. Екскурзија ће се реализовати у зависности од интересовања ученика.
🔥2.5 K