О школи

Прва школска зграда у Железнику је подигнута 1840. године и за њену градњу мештани су потрошили 9000 чаршијских гроша. Све до краја 19. века, школа међу ученицима није имала женске деце. Одлуку о оснивању нове, модерне школе, ОШ „Владимир Назор“, доноси Народни oдбор Општине Чукарица 8. новембра 1960. године. Школа је свечано отворена за ђаке и наставнике 19. новембра 1960. године и колектив је чинило 35 чланова. Године 1970. на постојећу зграду дограђен је нови део и школа добија изглед који је задржала до данас.

На предлог Ученичког парламента и Савета родитеља донете су одлуке  Наставничког већа и Школског одбора о промени назива школе у ОШ „Стефан Дечански“. Скупштина града Београда и Министарство просвете, науке и технолошког развоја  су дали сагласност за промену назива школе у ОШ „Стефан Дечански, који се званично примењује од 1. септембра 2016. године.

О Стефану Дечанском

Стефан Дечански, краљ, светитељ и народни просветитељ,син је славног краља Милутина и отац цара Душана. Његова владавина у књигама летописаца остала је забележена као цветна и берићетна страна наше славне историје.

Стефанове задужбине сведоче о његовој љубави према домовини и народу. Волео је изнад свега свој народ и може послужити као пример како се поштују породичне вредности. Његова монументална задужбина манастир Високи Дечани, се од 2004.године налази под заштитом УНЕСК-а, као културно добро од посебног значаја за цео свет. Стефан Дечански, потомак славне династије Немањића, служи нама и нашим ученицима за узор својом племенитошћу и изнад свега и пре свега, жељом за знањем.

Нема погодније и боље личности из нашег народа коју краси човекољубље, одговорност и поштење. Његово славно име сија на страницама средњовековних хроника, а на нашој школи као светионик и путоказ духовности, мудрости и знања.

🔥2.4 K