Обилазак Калемегдана

Сваке године крајем септембра у Београду се одржава манифестација Дани европске културне баштине, где се по различитим програмима могу обилазити различити локалитети Београда. Највеће интересовање увек има Калемегдан. 

Група ученика наше школе је у пратњи наставника историје, биолигије, географије и православне веронауке (уз организован превоз) у четвртак 30. септембра, обишла Калемегдан уз стручно вођење својих наставника. Посета Калемегдану је реализована као интердисциплинарни час ових предмета, где су ученици могли да уоче и њихову повезаност, обнове научено градиво, али и стекну и нова сазнања. 

Обилазак је започет на Горњем Калемегдану, где су ученици саслушали кратко предавање испред споменика Захвалности Француској, затим смо посетили Галерију природњачког музеја који је имао поставку на тему Кавијара са акцентом на Кладовски кавијар који је служен и на Титанику. 

Прошавши кроз капије Калемегдана обишли смо спољну поставку Војног музеја, Турско турбе, споменик Победнику, макету Деспотовог града, чесму Мехмед паше Соколовића и Римски бунар уз кратка предавања и одговарања на разна питања ученика, обновили смо знања о облицима  рељефа и хидрографским облицима, флору и фауну коју смо уз пут видели и препознавали.

 Затим смо се спустили и обишли цркву Ружица и св. Петке и саслушали предавање вероучитеља о овим занимљивим скаларним објектима. Одатле смо кренули на Доњи Калемегдан до капије Карла VI и уз сумирање новостечених знања и утисака завршили наш обилазак.

Драгана Ђорђевић

🔥101