Посета Музеју науке и технике

Наставнице Наташа Костић и Анита Пирнат су повеле групу од двадесет ученика од 5. – 7. разреда у посету Музеју науке и технике поподне у петак, 22.октобра. 

Музеј науке и технике се налази на Дорћолу, у згради прве београдске термоелектане, прве која је струјом снабдевала наш град. Имали смо прилику да видимо велики број предмета из фонда Музеја који приказују технолошки развој и његов утицај на живот и рад људи. Изложени предмети осликавају како се некада радило, путовало и производило у Србији и какви апарати и мерни инструменти су некада коришћени.

Први селфи на свету: овакви аутомати за фотографисање са кабином су постојали пре једног века, а експонат сведочи о развитку фото – технике.

Музеј поседује оргуље које су у функцији и у посебним приликама се на њима изводе концертна музичка дела.

Сазнали смо какви су пароброди некада пловили Савом и Дунавом, какву опрему су имали и како је капетан комуницирао са посадом током пловидбе великим бродовима, пре него што су настала савремена средства комуникације. Сликали смо се поред тешког ронилачког одела које су некада користили рониоци.

У приземљу зграде Музеја смештена је научна радионица. Наши ученици су кроз игру дошли у непосредан контакт са научним изазовима: окретање педала на бициклу производило је довољно струје да бљесну сијалице на зиду, огледала су стварала оптичке варке, а свако је могао да сазна како се мења његова телесна тежина у зависности од тога на којој планети Сунчевог система се вага.

Многе је занимали како делује ваздушни топ и колики је његов „домет“.

Да ли компјутер може да чита наша осећања? Овај програм „зна“ колико наше лице изражава срећу, тугу, изненађење, страх и љутњу.

Занимљивије је играти електронски „икс – окс“ него обични.

Наши ученици су у играоници стекли искуство одизања од тла оваквим лифтом на ручни погон.

Свуда пођи – кући дођи. Али нисмо се вратили кући овим запрежним колима, већ аутобусима градског саобраћаја. Ко зна, можда је ова запрега некада ишла баш у нашем смеру.

И за крај: ако до сада нисте посетили овај Музеј, предлажемо вам да то учините што пре и да проведете лепо и корисно време као и ми!

🔥133