ПОСТУПАЊЕ У СЛУЧАЈЕВИМА СУМЊЕ ИЛИ ПОЈАВЕ КОВИД 19

Ученици школе који имају било који од следећих симптома (кашаљ, повишена телесна температура, отежано дисање/кратак дах, нагли губитак чула мириса, укуса или промене укуса, главобоља, језа, болови у мишићима, повраћање и/или пролив) не треба да долазе у школу, а њихови родитељи/старатељи о томе одмах обавештавају одељењског старешину личном поруком. У исто време одлазе у COVID-19 амбуланту надлежног дома здравља и прате препоруке лекара из COVID-19 амбуланте.

Уколико се симптоми COVID-19 појаве у школи, ученика се смешта у Кутак за родитеље (то је у овом случају соба за изолацију) и обавештавају се родитељи/старатељи који треба одмах да одведу дете у COVID-19 амбуланту надлежног дома здравља. О ученику у соби за изолацију, до доласка родитеља/старатеља, брине се једна особа из школе користећи маску, а просторија се након одласка ученика чисти и дезинфикује.

Због тога је врло важно да родитељи одељењском старешини пријаве сваку промену  бројева телефона.

За сваки потврђени случај инфекције (PСR или антигенски тест), територијални Институт за јавно здравље  прикупља потребне  информације од школе и  налаже различите мере.

Уколико је ученик оболео од короне или је у изолацији због блиског контакта са оболелом особом, у школу се враћа тек после прибављене лекарске потврде (оправдања) коју је дужан да достави одељењском старешини.

Период значајан за утврђивање блиског контакта је 48 сати пре појаве симптома до 14 дана након појаве симптома код конкретног случаја инфекције SARS-СoV -2.

Ученицима старијим од 12 година  који су у већем ризику од тешког облика ковид 19, као и ученицима који су у блиском контакту са особама из посебно осетљивих категорија, препоручује се вакцинација против ковид 19 инфекције.  Под особама старијим од 12 година у већем ризику од тешког облика ковид 19 инфекције сматрају се оболели од церебралне парализе, аутизма, мишићне дистрофије, особе са Дауновим синдромом, особе на хемиотерапији, радиотерапији, на програму за трансплантацију, особе које примају имуносупресивну или имуномодулаторну биолошку терапију, оболели од леукемије, лимфома, мијелома и аутоимуних болести.

🔥268