СТРАТЕГИЈЕ УБЛАЖАВАЊА РИЗИКА ОД ТРАНСМИСИЈЕ SARS-СoV-2 У ШКОЛАМА

Према препорукама Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа (у даљем тексту Тим за школе), школа је у обавези да  обезбеди пет кључних  мере за спречавање уношења и преношења ковид 19:

  1. доследна и исправна употреба маски 
  2. физичка дистанца
  3. хигијена руку и респираторна хигијена
  4. чишћење и дезинфекција простора школе у целини
  5. успостављање сарадње  са надлежним здравственим институцијама

Са свим наведеним мерама, ученици ће детаљно бити упознати на првом ЧОС.

Родитељи/други законити заступници деце и други посетиоци школе обавезно користе заштитне маске током боравка у затвореном простору школе, уз неопходну редукцију броја посетилаца. У школску зграду могу ући:  1) по позиву наставника, одељењског старешине, стручних сарадника, секретара и директора школе; 2) после заказивања термина за разговор у „ дану отворених врата“ наставника и одељењског старешине или 3) у директном договору са стручним сарадницима, секретаром и директором школе.

Термини „дана отворних врата“ ће бити објављени на сајту школе најкасније до 10. септембра 2021.

Ученик треба да носи маску од уласка у школу па све до доласка до своје клупе.     Маска се обавезно користи и током одговарања и током сваког разговора. Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или у тоалет. Током боравка у школи може да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али се свака маска мора користити на исправан начин – тако да покрива нос, уста и браду. Такође, не треба користити маску која је запрљана или овлажена.   Није дозвољено мењање маски међу ученицима.

Физичка дистанца током активности које се одржавају у учионици није неопходна међу децом, а особе које доводе ученике у школу не улазе у школску зграду, већ прате ученика до улаза у школску зграду, без дужег задржавања у школском дворишту. Бригу о учениима млађег узраста преузима дежурни наставник/учитељ.  Иста процедура важи и приликом одвођења деце после часова.

О хигијени руку и респираторној хигијени, начину одлагања употребљених маски, проветравању учионица и општим мерама за очување и унапређивање здравља ( правилна исхрана, физичка активност, одмор) биће разговарано са ученицима на ЧОС и часовима физичког и здравственог васпитања.

🔥158