Година Периодног система елемената

Организација Уједињених нација је ову, 2019. годину прогласила годином Периодног система елемената – прошао је век и по од када је велики руски научник Димитрије Иванович Мендељејев објавио своје најважније животно дело. Мада је објавио око 250 научних радова, таблица Периодног система елемената, коју је обликовао поставивши најпре Закон периодичности, остала је његов највећи дар човечанству.

Ова „научна застава“ није никакав технолошки изум, већ плод његовог размишљања, запажања и поређења својстава хемијских елемената. Величина његовог успеха је не само у томе што је располагао знањем о само шездесетак хемијских елемената (од 92 природна)  колико је пре 150 година било познато и проучено, него и у томе што је са лакоћом предвиђао постојање до тада још неоткривених природних хемијских елемената.

О овоме би доста умели да кажу ученици седмог разреда наше школе, који су, вредно радећи од зимског до пролећног распуста, саставили на хамер – папиру табелу Периодног система елемената. Табела има димензије 3,5 пута 1,5 m, а појединачна поља са ознаком елемента 21 пута 15 cm. Окачили смо је на задњи зид кабинета и тиме показали да смо део света – јер се јубилеј, 150 година постојања Табеле, обележава у целом свету!

Наставница хемије Анита Пирнат

🔥474