Дани европске баштине

Веће за област друштвених наука је организовало интердисциплинарне часове са циљем повезивања знања ученика из ових и других предмета које уче у школи, водећи ученике на одређене локалитете. У сколпу манифестације Дани европске културне баштине, ученици наше школе упознали су се са богатим културним наслеђем Калемегданске тврђаве. О самом значају културног наслеђа и манифестацији упознала их је педагог школе Бојана Младеновић.

 Пре одласка на Калемегдан у улици Кнез Михаиловој  посетили су пирамиду која показује географски положај Београд обновили и стекли знања о математичко-географском положају Београда. Скренута им је пажња на зграду Српске академије наука и уметности као установу највишег ранга науке и уметности у Србији.

Током боравка на Калемегдану, ученици су посетили Природњачки музеј где је у току поставка Еволуција. Путем атрактивних експоната лобања, цртежа и реконструкција, приказан је еволутивни низ древних предака у еволуцији човека, дуг више од 30 милиона година.

Имали су прилику да завире у мистично окружење Римског бунара и од наставнице историје сазнају многе занимљивости о овом локалитету.

Са предивним погледом на ушће реке Саве у Дунав ученици су обновили своја знања о природним  карактеристикама Београда (рељеф, хидрографија, флора и фауна).

Поред споменика Побенику и захвалности Француској, ученици су  видели Сахат кулу, Стамбол капију, спољну поставку Војног музеја, посетили су остатке зидина древног града Ддеспота Стефана Лазаревића, чесму Мехмед- паше Соколовића, цркву Ружица и капелу Свете Петке. Последња капија од многих кроз које су прошли и о којима су стекли знања током ове посете је Карлова капија са којом смо привели крају нашу авантуру.

🔥220