ДАНИ ЕВРПОСКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ

Макета замка Деспота Стефана Лазаревића
  1. 9. 2018. Године, у склопу манифестације Дани европске културне баштине, група ученика и наставника наше школе изабрала је да обиђе највећи београдски парк – Калемегдан. За обилазак је изабран датум када се обележава Светски дан туризма и када су нам врата многих објеката на Калемегдану била отворена. Наставници православне веронауке Софија Ковачевић и Мирослав Тазић су водили групе ученика петог и осмог разреда, наставница Драгана Ђорђевић групу ученика шестог разреда, а наставница Љиљана Марковић групу ученика седмог разреда. Наставници су направили план обиласка и кренули смо.

На самом улазу у Калемегдан наставници су упознали ученике са најосновнијим подацима о Калемегдану. Осим што је највећи београдски парк, Калемегдан је и најзначајнији културно-историјски комплекс којим доминира Београдска тврђава изнад ушћа Саве у Дунав. Назив Калемегдан односи се на плато око тврђаве који је 80-тих година 19. века претворен у парк. Плато је док је тврђава била главно војно упоруште Београда, служио да се непријатељ осмотри и сачека за борбу. Његово име потиче од турских речи кале (тврђава) и мејдан (бојиште). Турци су Калемегдан називали и Фићир-бајир што значи ”брег за размишљање”.

Прошли смо алејом славних српских песника и књижевника, обишли Споменик захвалности Француској, прошли кроз Карађорђеву капију и стигли до Природњачког музеја где смо посетили изложбу под насловом ”Пази отровно”, а ученицима су нарочито интересовање пробудиле живе тарантуле и шкорпије.

Обилазак уз кратке приче о истим смо наставили кроз Стамбол капију и Војни музеј где смо поред спољне изложбених експоната добили прилику да посетимо и мању галерију са поставком фотографија, оружја и опреме наше војске у прошлости.

Овом приликом се захваљујемо кустосима Природњачког и Војног музеја што су нам омогућили бесплатан обилазак и указали велико гостопромство.

Наставили смо наш обилазак кроз Сахат капију и попели се на Сахат кулу одакле се пружа предивна панорама Београда. Затим смо обишли Турско турбе и упутили се ка споменику Победнику. Овде смо видели макету замка деспота Стефана Лазаревића поглед на ушће Саве у Дунав, Велико ратно острво, Нови Београд, Земун и Панонску низију. Ученици су имали прилику да мало обнове своја знања из географије и историје али и да сазнају нешто ново.

Пут смо наставили до Римског бунара који је на ученике оставио посебан утисак, затим смо обишли цркву Ружица и капелу Св. Петке где смо се одморили у миру и духовности којима одишу ови објекти. Нашу авантуру смо завршили обиласком музеја у кули Небојша. Враћајући се у Железник препричавали смо утиске и нова сазнања ове наше посете, свесни да ће нам дуго остати у лепом сећању.

Best Wordpress Gallery Plugin

 

🔥236