Дан броја π

Дан броја π  се обележава 14. марта јер су 3, 1 и 4 три најзначајније цифре броја π у децималном запису. 

Физичар Лери Шо, који је радио у музеју науке Експлораторијум у Сан Франциску, почео је да прославља Дан броја π 14. марта, 1988. године. Првих година обележавао га је са запосленима у музеју, а традицију су касније прихватили љубитељи математике из целог света. Kонгрес САД усвојио је 2009. резолуцију којом је Дан броја π постао званичан празник. Резолуција је донета са циљем да се тај дан посвети популаризацији математике кроз упознавање овог занимљивог броја.

Приближна вредност овог броја дефинише се као однос обима и пречника круга. π  је познат и као Архимедова константа.

Дан приближности броја π  празнује се 22. јула, пошто је разломак ​22/7  уобичајена приближност броја π, која има тачно два децимална места и датира од Архимеда

Ова математичка константа примењује се у математици и физици. Веома је важна и у архитектури и грађевини, а користили су га доста и астрономи. Број π познат је већ 4.000 година.

Поводом празника броја π ученици седмог разреда су заједно са наставницама Невеном Копривицом и Маријом Рабреновић направили радове и украсили хол школе, а ученица Ђурђа Јовић 7/3 направила је презентацију.

На линку https://youtu.be/3HRkKznJoZA можете преслушати песму о броју π.

🔥191