Дечија недеља

„Подељена срећа, два пута је већа“

Стихови нашег великог песника Јована Јовановића Змаја слоган су овогодишње Дечије недеље, а ученици наше школе су кроз различите активности током недеље показали да је управо тако.

Почетак недеље смо посветили разговору са ученицима о правима деце, пријатељству, солидарности и међусобној подршци која је у садашњем тренутку изузетно важна. Кроз цитате о слози, пријатељству и различитости, ученици су се присетили и тренутака када су се они нашли у ситуацији да са неким поделе срећу, али и да се на некога ослоне и да некоме помогну.

Како деца највише воле игру и спортове, уторак смо обележили управо тако. Ученици су поред спортских игара и смишљања занимљивих покрета и кореографије сазнали и о успешним спортистима, параолимпијцима и људима који постижу велике успехе без обзира на препреке на које наилазе. Што би требало и свакоме од нас да буде мотивација.

Традиционално за време трајања Дечије недеље наши ученици, представници одељења, од 1. до 8. разреда посећују директорку школе, имају могућност да виде како изгледа посао директорке, али и да питају шта желе, дају предлоге и сугестије у вези са школским животом.

Иако нас је тренутна епидемиолошка ситуација спречила да посетимо позорише одлучили смо да четвртак буде дан за оно што деца највише воле- цртани филмови. „Чаробњак из Оза“ наше ученике је подсетио да без обзира на различитости, удружени можемо све постићи.

На крају недеље смо узели у руке фломастере и бојице и креативним радовима показали ко заслужује медаљу за помоћ коју пружа, знање које дели и за пријатељство. Додатна инспирација је био и анимирани филм „Пас водич“, али и разговор о томе да је наше мало некоме много и да свако од нас може да учини неко добро дело. Ученици су израђивали и пријатеље од различитих облика и боја, чиме су показали да пријатељство не познаје границе када су у питању било какве различитости које би га ограничавале. 

И као што смо недељу започели стиховима, исту смо и завршили стиховима:

„Кад би мени дали један дан, 

ја га не бих потрошио сам, 

пола дана ја бих дао неком, ко је добар, 

а случајно сам“.

Ученици су илустрвали оне који заслужују својом добротом место под кишобраном у кишним јесењим данима и који нас уче о вредности давања.

Захваљујемо директорки, наставницима, учитељима и ученицима што су и ове године обележили Дечију недељу и подсетили се шта су праве вредности. До следећег дружења- будите срећни и делите срећу!

🔥534