Пројекат – Стефан Дечански и његово доба

Савременици краља Стефана Дечанског

За време живота и владавине српског краља Стефана Уроша III Дечанског у тадашњој Европи живели су и деловли неки од најзначајнијих владара и стваралаца у целокупној њеној прошлости.

Међу њима се налазио и француски краљ Филип IV Лепи (1285-1314), један од најистакнутијих француских средњовековних владара. Овај краљ је наставио са јачањем централне краљеве власти, што ће на почетку новог века довести до стварања јаке апсолутистичке државе у Француској. Ратовао је са Енглезима и Фландријцима, прогонио Јевреје, а посебно је био познат по свом сукобу са римским папом, који ће се завршити успешно по Французе, јер ће римска црква бити приморана да премести своје седиште из Рима у француски град Авињон, где ће и остати следећих неколико деценија. Овај сукоб ће у историји остати упамћен као ,,Авињонско ропство папа“. Филип IV је био први француски владар који је сазвао Скупштину сталежа у својој краљевини, а чувен је и његов обрачун са темпларима, који се завршио укидањем и потпуним уништењем овог некада утицајног црквеног монашког реда.

Енглеском је тада управљао краљ Едвард I Плантагенет (1272-1307), један од оних енглеских владара који је активно допринео јачању енглеске државе, како у војном тако и у политичком смислу. Овај краљ је ратовао са Велшанима, које је коначно и покорио, након чега ће сви будући наследници енглеског трона носити титулу ,,принц од Велса“. Едвард I је покушао да заузме и Шкотску, али се након почетних успеха суочио са шкотским устанком који је предводио Вилијам Волас. Иако ће Енглези тада угушити овај устанак, он ће мотивисати друге Шкоте да се у предстојећим годинама опет супроставе Енглезима и ослободе њихове власти. Ови историјски догађаји су послужили као инспирација америчком глумцу и режисеру Мелу Гибсону да сними једно од најзначајнијих дела светске кинематографије, филм ,,Храбро срце“. За време краља Едварда I је настављено јачање енглеског Парламента, који је у то време био на самом почетку свог постојања, да би у годинама које су уследеле, а нарочито од 17. века, ова институција постала најзначајнији политички чинилац енглеске државе.  

У ово време је живео и један од највећих путника свих времена, чувени италијански истраживач Марко Поло (1254-1324). Марко Поло је вероватно рођен у Венецији, главном граду тадашње Млетачке републике, иако има и оних који верују да се родио на јадранском острву Корчули. Поло је по професији био трговац и заједно са својим оцем и стрицом путовао је по Азији, где се задржао безмало четврт века, обишавши многе земље далеког истока. За то време био је 17 година у служби чувеног монголског владара Кублај кана, када је имао прилику да се упозна са Кином и достигнућима њене цивилизације, али и са многим другим земљама далеког истока. По повратку у домовину написао је путописно дело Милион (Il Milione), у коме је описао догодовштине са својих путовања по овим далеким земљама. Ова књига је постала једна од најпопуларнијих књига свих времена, и утицаће на многе будуће путнике и авантуристе, између осталих и на Кристифора Колумба и Америга Веспучија.

Међу истакнуте делатнике тога времена свакако се може сврстати и чувени италијански песник Данте Алигијери (1265-1321), претеча хуманизма и један од највећих песника свих времена. Данте је рођен у Фиренци, главном граду италијанске области Тоскана, и управо се захваљујући њему, који је своја дела писао на тосканском дијалекту, овај локални говор временом проширио међу каснијим ауторима и тако постао основа на којој је створен италијански књижевни језик. Најзначајније Дантеово дело била је надалеко позната Божанствена комедија, врхунско остварење европске средњовековне књижевности. Данте је ово дело писао годинама, а у тематском смислу га је поделио на три целине, које су носиле називе: Пакао, Чистилиште и Рај. У њему се чак помиње и тадашњи српски владар, вероватно краљ Милутин, отац Стефана Дечанског, који је ковао новац по узору на венецијански, и затим га пласирао широм Италије, што није увек било прихваћено са одобравањем.

🔥204