Родитељско отуђење и његове последице по дете

Родитељско отуђење и његове последице по дете

Последњих година у свом свакодневном раду са децом у школи, сведок сам дубоке патње својих ученика који услед развода родитеља живе само са једним од њих а са оним који је одсутан из куће нису у додиру или имају лош однос. Из тог разлога молим разведене родитеље и оне који размишљају о напуштању брачне заједнице, а добродошли су и сви други, да прочитају текст и обавештење које следи, како би били у стању да макар донекле олакшају себи и својој деци ово нажалост трауматично животно искуство које најчешће оставља тешке последице на све чланове породице.

На дужој листи истраживаних (процентуално рангираних) животних стресова, развод је један од најтежих догађаја у животу човека а међу првима су:

1. Губитак вољене особе, родитеља, партнера или блиског члана фамилије.

2. Развод или раскид емотивне везе.

3. Финансијски проблеми, кредити и дугови.

4. Венчање или почетак заједничког живота са партнером.

5. Запослење или промена посла.

6. Пресељење у други стамбени простор или место, и др.

Као и увек у ванредним и стресним животним ситуацијама, најтеже страдају (нај-)слабији. У ситуацији развода то су деца.

Удружење конструктивиста Србије (конструктивизам је једна од струковно признатих праваца психотерапије) нуди овог викенда (1. новембар 2020.) онлајн едукативну радионицу за родитеље, која ће се одвијати од од 11 до 16 сати, под називом:

Родитељско отуђење – како препознати алијенацију и помоћи себи и својој деци

Отуђење се јавља ако један родитељ нарушава однос детета са другим родитељем, што резултира дететовим одбијањем родитеља, при чему се одбацивање не заснива на искуствима детета са одбаченим родитељем већ одражава став родитеља који отуђује.

Отуђење је емотивно штетно за децу, као и дубоко фрустрирајуће за таргетиране родитеље. Последице отуђења од једног родитеља под притиском другог неретко остављају неизбрисиве трагове у детету.

Радионица је намењена и очевима и мајкама који пролазе кроз висококонфликтне разводе, с обзиром на то да је родитељско отуђивање (алијенација) врста породичног насиља коме могу бити изложена оба родитеља. Иако су таргетирани родитељи (они од којих се отуђује дете) најчешће родитељи који немају старатељство, могуће је да се отуђивање дешава и у другим ситуацијама – у конфликтим браковима без развода и у ситуацијама када дете живи са родитељем а од њега је отуђивано.

Теме које ће бити обрађене су: показатељи отуђења у понашању детета и родитеља, врсте отуђења, личност отуђитеља и таргетираног родитеља, како се поставити према детету у ситуацији отуђења, кораци у борби за контакт са дететом, психички процеси код таргетираног родитеља и како помоћи себи у тој ситуацији.

Уколико се и не прикључите овој радионици, почните да размишљате у којој мери би наведено могло да се односи на Вас и (бивше) супруга/супругу, како бисте могли на време да предупредите теже последице развода по психу Вашег детета. 

Више информација можете добити на мејл (на коме се врше и пријаве):

uks.predavanja@yahoo.com

Милка Судимац, психолог школе ”Стефан Дечански”

🔥453