Сајам науке у ОШ „Стефан Дечански“ 22.3.2018.

ТЕХНИКА

У просторијама наше школе се сваког пролећа одвија Сајам науке. Ове године Сајам смо организовали осми пут. Он је намењен ученицима првог разреда и предшколској деци која припремну наставу похађају у вртићима Предшколске установе у Железнику и у нашој школи, а траје један дан.

На Сајму смо представили следеће науке: хемију, физику, биологију, географију, математику и, први пут ове године, технику. Носиоци активности и промотери наука били су предметни наставници и ученици старијих разреда, који припремају огледе, анимирају малишане и представљају им науку кроз атрактивне огледе и активности прилагођене њиховом узрасту. За ту сврху, шест учионица тог дана смо преобразили у научне кабинете.

Програм за сваку групу ученика траје два сата. Сви огледи и активности на нашем научном Сајму су  у рангу оних који се могу видети на градском Сајму науке.

Хемија и физика су се представиле кроз атрактивне огледе, који су малишане оставили без даха; биологија излагањем експоната, тестирањем чула и посматрањем препарата кроз микроскоп, а географија кроз посматрање модела Сунчевог система, испитивање стена и прављење модела вулкана. На математици су старији ученици помагали малим гостима у изради модела геометријских тела од пластелина и пластичних сламки, а техничко образовање им је дочарало енергију струје и ветра.  Промотери науке – ученици старијих разреда – извели су исти програм онолико пута тог дана, колико  група ученика првог разреда и предшколаца долази на Сајам науке – ове године то је равно четрнаест пута!

Циљ ових активности је да се ученици на овом раном узрасту упознају са различитим природним наукама и практичним вештинама и да, кроз допадљив и привлачан програм, заинтересују за школу и заволе свет науке и технике.

 

🔥148