ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА ЧУКАРИЦЕ 2020.

Културни центар Чукарица окупио је и током школске 2019/20. ученике и библиотекаре основних школа понудивши низ маштовитих активности, усмерених на неговање читалачке културе, писма и језика. Читалачка значка је ове године посебно промовисала сарадњу: чвршће повезивање свих учесника на школском и међушколском нивоу, и као посебно важно, укључивање ученика и наставника допунских школа на српском језику у иностранству.

Библиотекарка наше школе је из фонда дупликата издвојила и послала колегиници Марији Праизовић, као поклон ученицима српске допунске школе у Француској. Поклон у књигама допунили смо ручно прављеним обележивачима за књиге на којима су поруке вршњацима у Француској и наставници Марији написали ученици 6/3. Наставница Марија која од ове школске године предаје у Српској допунској  школи у Милузу, Белфору и Етипу припремила је са својим новим ученицима обележиваче за књиге са порукама за ученике 6/3.

Интересовање ученика наше школе за Читалачку значку је порасло ове године па се укључило десет ученика: Јана Антанасковић и Немања Живковић из 2/4, Исидора Ђорђевић, Дуња Банај, Матеа Међедовић и Филип Костић из 2/5, Софија Јовановић, Софија Спасојевић и Петра Чоловић из 3/3 и Јелена Голубовић из 5/3. Први прикази прочитаних књига у библиотеку су стигли у новембру, а до 13. марта више учесника је завршило програмом предвиђене задатке – четири прочитане и у читалачком дневнику приказане књиге. Библиотекарка је приказе повезала у ручно прављене дневнике и однела 2. јуна на жирирање. Сви ученици су награђени, а похвалнице, беџеве и књиге смо поделили у библиотеци 15. јуна. Иако су школе због пандемије затворене у марту и отказане неке већ испланиране активности, чукарички књигољупци су успешно савладали како читалачке тако и друге различите изазове са којима су се током ове школске године сусретали.

Роксанда Игњатовић, библиотекарка ОШ „Стефан Дечански”  

координаторка „Читалачке значке Чукарице” за школску 2019/20. годину

🔥644