Језик као најсачуванија библиотека

а језик је, опет, не само једини живи сведок свих времена, него и једина институција коју имамо од самога почетка. То нам је најсачуванија библиотека, најверодостојнији архив, ризница из које није ништа нестало….

Oву мисао Матије Бећковића изабрали смо као мото обележавања Дана матерњег језика у школској библиотеци. Књижевница Љиљана Дугалић нам је те среде, 21. фебруара, представила своју нову књигу симболичног наслова Ко смо ми, Лука. У трећој књизи из едиције о Луки, пратимо његово путовање у Студеницу, задужбину великог жупана Стефана Немање. Тражећи одговоре на питања о прошлости и пореклу, о томе ко смо, о родослову ”живих предака” Немањића, Лука ће сазнати и када деца највише расту и како се потврђује право пријатељство.

Домаћини књижевници богатог и разнородног стваралаштва, посвећеној деци писањем и хуманитарним радом, били су ученици IV/1 и њихова учитељица Брена Ћалдовић. Четвртаци су током књижевног сусрета показали одлично познавање наше прошлости, радозналост и велику читалачку културу. Уз две раније објављене књиге, Лука у чаробном дворишту и Лукин камени брод, ученици ће на полицама наше библиотеке ускоро моћи да пронађу, позајме и прочитају и три нове књиге Љиљане Дугалић:  Ко смо ми, Лука, Ледени витез Мика од баре и Пршти, пршти сунчан дан.

Best Wordpress Gallery Plugin 🔥308