ОГЛЕДНИ ЧАС ИЗ ФРАНЦУСКОГ ЈЕЗИКА – VISITONS PARIS !

У одељењима петог разреда одржан је огледни час из француског језика и то у радној недељи 27.4.2020. – 30.4.2020. Час је реализовала наставница француског језика Слађана Јовичић у одељењима 5/1 и 5/3.

Циљ часа је био упознавање ученика са елементима цивилизације и културе Француске, тачније Париза на један неубичајен начин. Наиме, наставница је напиравила виртуелну изложбу знаменитости Париза у бесплатном online програму artsteps. Назив изложбе је Visitons Paris ! – Посетимо Париз!

С обзиром да се због тренутне ситуације настава у нашој школи реализује преко платформе за учење на даљину, час је реализован тако што је ученицима постављен следећи документ (у коме се налази линк за приступ изложби). И наставници наше школе су имали могућност да приступе изложби.

Једанаести час                                                           (27.4.2020. – 30.4.2020.)

Bonjour, comment ça va ?

Visitons Paris !

Драга децо, 

Најпре неколико речи о томе како се слави Први мај у Француској.

En France, le 1er mai est la fête du Travail. On offre du muguet comme porte-bonheur ce jour-là. 

У Француској, Први мај је празник рада. Тог дана људи једни другима поклањају ђурђевак да им донесе срећу.

http://1.bp.blogspot.com/-KolxiFyG72c/UYDntUp6LeI/AAAAAAAAKds/Cz_i4e9rXyQ/s1600/MUGUET-1ER-MAI-3.jpg

Већ смо научили како да на француском кажемо музеј (le muée), позориште (le théâtre), парк (le parc), стадион (le stade) и осталу лексику у вези са јавним простором.

Учили смо како да се снађемо и шта да кажемо ако се изгубимо у Француској. 

И још нам остаје да посетимо Париз, а док се то не деси, време је да виртуелно обиђемо неке од најлепших знаменитости Париза.

Дакле ваш задатак за данас је да погледате виртуелну изложбу Visitons Paris ! на линку који ћете видети у наставку…

УПУТСТВО ЗА ПОНАШАЊЕ У МУЗЕЈУ:

Саветујем вам да изложби приступите преко компјутера, уколико имате могућности, јер је доживљај лепши, а преко мобилног не можете видети у потпуности.

1. Имате опцију start the guided tour – стрелицу – у том случају вас програм сам води од слике до слике. (ПАЖЊА: када дођете и станете испред врата морате ОБАВЕЗНО да кликнете на њих да бисте их отворили и ушли у просторију и наставили даље са посетом.) Имате могућност да кликнете на сваку слику како бисте добили детаљније информације о датој знаменитости (на француском и српском језику), а потом настављате даље са посетом.

2. Постоји и друга варијанта да сами кликнете на слику коју желите да видите и тако имате могућност да обилазите музеј по редоследу који вама одговара. И наравно, и у овом случају, морате отворити врата да бисте ушли у другу просторију.

А сада уживајте у авантури! Линк за приступ је следећи (стисните на тастатури Ctrl и кликните на следећи линк):

https://www.artsteps.com/view/5ea854e0dd08524a85c0fc4b

За домаћи задатак је потребно да ми одговорите на следећа питања, сликате и пошаљете ми на мејл. Рок за израду домаћег задатка је понедељак, 4.4.2020.

1. Да ли вам се допала ова виртуелна посета музеју?

2. Зашто?

Bonne journée !

На основу коментара деце се може закључити да је деци овакав, за њих нов начин рада занимљив и интересантан. Ево неких од коментара ученика:

C:\Users\Sladja\Pictures\peto jedan pobeda\K. Dolic.jpg

К. Д. 5/1

C:\Users\Sladja\Pictures\peto jedan pobeda\O. Kitanovic.jpg

О. К. 5/1

C:\Users\Sladja\Pictures\peto tri pobeda\L. Djorovic.jpg

Л. Ђ. 5/3

🔥570