Професионална оријентација за ученике 8. разреда

Поштовани осмаци,

иако је наша земља у ванредном стању због кога су и школе затворене, ви сигурно размишљате о томе куда ћете после завршеног осмог разреда односно како да  одаберете средњу школу и будуће занимање, када се поново вратимо уобичајеном току живота.

Да бисмо Вам помогли у томе, а у немогућности да на ЧОС-у разговарамо о овој важној теми, упућујемо Вас на Водич за избор занимања који можете наћи на сајту Националне службе запошљавања Републике Србије.

Саветујемо Вам да прво преузмете и добро проучите Водич у pdf формату (http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/pdf/vodic_za_izbor_zanimanja.pdf).

Када све пажљиво прочитате, приступите попуњавању интерактивних упитника (Професионална интересовања и Способности) као и упитника Особине личности (http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/).

Водич је писан јасним језиком и визуелно добро организован, свако поглавље има своју боју и своју легенду (сликовни симболи за лакше праћење и сналажење).

Симболи поглавља Професионалне области и групе занимања (стр. 20. и 21.) и Способности (стр. 50), налазимо поново у поглављу Описи занимања (стр. 61, занимања су поређана по абецеди), у коме су дати кратки описи послова и услова рада сваког од њих. Сликовни симболи уз описе занимања означавају, дакле, којој професионалној области и групи занимања припадају и које су способности значајне за успешно обављање наведених послова.

На крају Водича, на страни 100, налази се Закључак у који треба да унесете податке које сте претходно добили попуњавањем горе наведених упитника и одговорима на Прави избор, стр. 15. На основу свега наведеног, моћићете да добијете јаснију слику о томе која занимања би Вам највише одговарала.

Не треба заборавити ни на грешке које се праве при избору школе. На стр.60, под насловом Саветовање (у оквиру поглавља Способности / Особине личности), наведене су оне најчешће.

Уколико будете имали било каква питања и недоумице или желите појашњење података које сте сакупили на основу урађених упитника, пишите нам на nadaljinuppsluzba@gmail.com. Педагошко-психолошка служба наше школе радо ће Вам одговорити.

У име пп службе,

Милка Судимац, психолог школе

🔥1.4 K