Шестаци у посети Народном музеју

На часовима историје, почетак другого полугодишта за ученике шестог разреда је био јако забаван. Први пут откако су се срели са предметом историја могли су да уче о националној историји и то ни мање ни више него о Немањићима. Прва позната средњовековна српска династија која је ученицима била позната у неким детаљима, али након неколико недеља учења о њима  постали су добри пријатељи.

Краљеви, цареви, манастири, цркве, Свети Сава, Душанов законик, лоза Немањића осликана у манастиру Грачаници су за ученике биле само слике у уџбенику или на презентацији наставнице. И онда, неком магијом, су оживеле! Све оно што су могли само да виде на фотографијама у књигама је постало стварно, 3D.

Народни музеј у Београду је средином фебруара поставио слику једног од најпознатијих српских сликара Паје Јовановића Крунисање цара Душана. Брзом брзином је наставница историје Јована Нешић организовала обилазак Народног музеја за шестаке, јер поред поменуте слике су могли да виде још и оружје из средњег века, оруђе, копије фресака и новчиће коване још у Старој Грчкој па све до најновијих новчаница мада је највећа пажња посвећена новчићима из времена династије Немањића. Због великог интересовања наставница је ученике водила два пута, први пут у недељу 27. фебруара, а затим и 13. марта 2022. године.

Слика Крунисање цара Душана је код ученика изазвала како дивљење тако и гомилу питања: Како је Паја Јовановић насликао слику толиког формата? Како је знао кога да наслика? Како је знао модне трендове те 1346. године? Да ли је имао помоћнике или је све радио сам? Слика заиста великог формата која на тренутак учини да заборавите да сте у музеју и помислите да сте један од посетилаца крунисања и да ће сваког тренутка да чујете глас који тражи да поздравите новог цара.

Поред слике, накит је оставио највише утисака на ученике, јер вештина којом је накит израђиван је равна данашњој. Да је накит леп и модеран, потврдиле су ученице јер су признале да би га радо носиле и сад.

Ако су музеји места где се чувају само успомене, онда су шестаци наше школе начинили дивне успомене које не престају да препричавају на часовима. Ученици су били заинтересовани, постављали питања да сазнају више, пуни ентузијазма и нису хели да се обилазак музеја заврши.

Уколико и ти, читаоче, желиш да доживиш магију као наши ученици, пожури у музеј!

🔥201