ДАНИ ЕВРОПСКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ

У четвртак 28.09.2023. године Стручно веће за област друштвених наука реализовало је интердисциплинарни час посетом  Калемегданске тврђаве. Циљ посете био је проширивање и повезивање знања ученика другог циклуса из наставних предмета историје, географије, биологије и математике . У сколпу манифестације Дани европске културне баштине, ученици наше школе упознали су се са богатим културним наслеђем Калемегданске тврђаве. Посету су реализовале наставница географије Драгана Ђорђевић, наставница историје Јована Нешић, наставница математике Милица Стојанов и наставница грађанског васпитања Бојана Младеновић.

Обилазак је  почео посетом споменику кнезу Михаилу на Тргу Републике са посебним освртом на харизматичну личност овог владара као и његов допринос у развоју културе, уметности, образовања и науке у тадашњој Србији под влашћу Османлијског царства.

У склопу информисања о професионалној оријентацији, ученици су упознати са зградама  познатих академских  устснова почев од зграде Ректората Универзитета у Београду, Филозофског,  Филолошког и Природно- математичког факултета.

Пре одласка на Калемегдан у улици Кнез Михаиловој  посетили су пирамиду која показује географски положај Београда- обновили и стекли знања о математичко-географском положају Београда. Скренута им је пажња на зграду Српске академије наука и уметности као установу највишег ранга науке и уметности у Србији. Имали су прилику да завире у мистично окружење Римског бунара и Барутане и од наставнице историје сазнају многе занимљивости о овом локалитету.

Са предивним погледом на ушће реке Саве у Дунав ученици су обновили своја знања о природним  карактеристикама Београда (рељеф, хидрографија, флора и фауна)

Поред споменика Побенику и захвалности Француској, ученици су  видели Сахат кулу, Стамбол капију, спољну поставку Војног музеја, посетили су остатке зидина древног града Ддеспота Стефана Лазаревића, чесму Мехмед- паше Соколовића, цркву Ружица и капелу Свете Петке. Последња капија од многих кроз које су прошли и о којима су стекли знања током ове посете је капија Карла VI са којом смо привели крају нашу авантуру.

🔥77