ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 18. СЕПТЕМБРА, СВЕТСКОГ ДАНА ГЕОЛОГА

Иако се геологија, природна истраживачка наука  која се бави саставом наше планете, не изучава као школски предмет у основној школи, наша школа, традиционално обележава Светски дан геолога, 18.септембар кроз активности Еколошког програма  изложбом збирке стена и минерала. Изложбу, коју чине панои, узорци разних стена и минерала и литератира, су у холу школе поставиле наставница хемије Анита Пирнат и наставница географије Драгана Ђорђевић, желећи да свима приближе лепоту ове науке и укажу на њен значај.

Збирка стена, руда и минерала изложена је у холу школе, тако да су је целе недеље посећивали ученици и наставници наше школе, али је била доступна за сваког ко се нашао на улазу у школску зграду.

Нарочито привлачан  је велики кристал горског кварца, у друштву осталих занимљивих експоната, као што је збирка вулканског камења, лесне луткице, пустињске руже и песак из Сахаре. Тематски панои су пажљивије посетиоце информисали о рудном благу Србије и разним гранама геологије, као што је минералогија и рудничка геологија.

Млађи ученици су на изложби могли наћи надахнуће за цртање на часовима ликовне културе, а старији обавештења битна за њихово професионално орјентисање и избор средње школе и будућег занимања. Осим тога, ученици су подстицани да покажу интересовање за ову научну област и указивањем на лепоту тзв драгог и полудрагог камена и њихову практичну примену у изради накита, па су се ученице седмог разреда нашле у улози промотерки, носећи огрлице од аметиста, малахита, тигровог ока и другог обрађеног украсног камена.

Ученици шестог, седмог и осмог разреда су садржај изложбе могли повезати са градивом географије о врстама стена и локацијама на којима се одређене стене налазе; ученици осмог разреда су имали спону са градивом хемије о заступљености метала и неметала у саставу земљине коре.

Значај ове изложбе је у „довођењу музеја у школу“ – ова едукативна изложбена поставка  је урађена по угледу на сличне изложбе које организује Природњачки музеј.

🔥160