Сајам науке у ОШ „Стефан Дечански“ 22.5.2019.

У просторијама наше школе се сваког пролећа одвија Сајам науке. Ове године Сајам смо организовали девети пут. Програм смо припремили за ученике првог разреда наше школе и све малишане предшколског узраста из Железника.

На Сајму смо представили следеће науке: хемију, биологију, физику, технику и географију. Носиоци активности и промотери наука били су предметни наставници и ученици старијих разреда, који припремају програм, подстичу малишане да постављају питања и траже одговоре и представљају им науку кроз атрактивне огледе и активности прилагођене њиховом узрасту. Зато смо пет учионица тог дана  преобразили у научне кабинете.

Програм за сваку групу ученика траје два сата. Сви огледи и активности на нашем научном Сајму су  у рангу оних који се могу видети на градском Сајму науке.

Ове године смо за представљање хемије припремили оне огледе у којима кључну улогу има вода. Малишани су и сами учествовали и помагали током извођења ових занимљивих огледа, током којих су свеће гореле под водом, розе слова на папиру поплавела, бибер постајао алергичан на децу, а разне течности волшебно мењале боју.

Кабинет биологије био је пун експоната: препарираних птица и животиња, костура, модела унутрашњих органа и других изложених детаља из природе. Овде су мала деца могла да тестирају своја чула и завире у микро – свет.

Ученици – промотери су, представљајући физику, извели низ огледа, јер физика, као ни хемија, не могу без њих. Да ли ће поморанџа плутати или потонути у води? Шта успорава котрљање куглице низ стрму раван? Шта је оптичка илузија – да ли нас очи понекад варају? Све су то била питања на које смо одговоре добили кроз занимљива практична извођења.

Техника је назив иза ког се крије школски предмет техничко и информатичко образовање, односно техника и технологија – у складу са тим, посетиоци Сајма науке су видели демонстрацију рада семафора, вентилатора и магнета, а у практичном делу су сами склапали корпице и друге предмете од већ припремљених картонских шаблона.

Кабинет географије је понудио посматрање модела Сунчевог система, објашњења шта приказују географске карте, испитивање стена и прављење модела вулкана, и то не било каквих – само оних који избацују црвену лаву!

Циљ ових активности јесте да се ученици на раном узрасту упознају са природним наукама и практичним вештинама и да, кроз допадљив и привлачан програм, заинтересују за школу и заволе свет науке и технике.

Промотери науке – ученици старијих разреда – извели су исти програм онолико пута тог дана, колико  група ученика првог разреда и предшколаца долази на Сајам науке – ове године то је равно петнаест пута! Управо они ученици који су, као предшколци и прваци, некада посећивали наш Сајам, тог су дана били неуморни представници науке!

Овом приликом се захваљујемо свима који су допринели успеху Сајма науке у школи „Стефан Дечански“!

 Best Wordpress Gallery Plugin
🔥291