ЦВЕТАЊЕ ШКОЛСКИХ БИБЛИОТЕКА

Библиотекарка наше школе учествовала је у раду годишње конференције Међународне асоцијације школског библиотекарства (International Association of School Librarianship – IASL). Под лепим и инспиративним насловом „Цветање школских библиотека: истраживање, одлучивање, пракса ”, скуп је одржан у Риму, од 17. до 21. јула, и окупио више од 200 учесника из 33 земље. Уводна предавања бавила су се актуелним и важним темама попут вештачке интелигенције, психолошко-социолошке перспективе односа људи и животне средине, те инклузије као културног достигнућа, са задатком да подстакну тражење мудрих решења за бољу будућност и добробит ученика, школских библиотека и библиотекара.

Кроз различите облике рада, презентације, радионице, састанке и дискусије, обрађен је широк спектар уже стручних тема  – од развијања културе читања и информационе писмености, интелектуалних слобода ученика, образовања библиотекара, до нових технологија у служби заштите културног наслеђа. Секција за дечију и омладинску књижевност припрема донаторску изложбу књига земаља учесница, традиционалну активност годишње конференције IASL-a. Наша библиотекарка је као поклон понела „Лето када сам научила да летим” Јасминке Петровић, а  занимљивим приказом у Падлету, уз који стоји и име наше школе, допринела да дело омиљене ауторке наших ученика и у издању Креативног центра, нашег дугогодишњег сарадника, привуче велику пажњу учесника.

„Шетња кроз читање, књиге и културу Рима” назив је програма припремљеног за последњи дан скупа, током којег смо обишли школску библиотеку Демеродијану, Централну универзитетску библиотеку LUMSA-е и Палату Алтемс, као део Националног римског музеја.

Пажљиво осмишљена и реализована, Римска конференција је донела обиље нових сазнања, увида, предлога и планова школским библиотекарима и свима који се баве или одлучују о неговању и напредовању школских библиотека.

🔥306