Посета Музеју науке и технике

У четвртак 28.3.2024. године ученици 5. и 6. разреда који иду на додатну из математике су у пратњи наставнице математике Милице Стојанов посетили Музеј науке и технике.

Кустос Милан Вуковић је ученицима показао сталну поставку музеја која приказује технолошки развој и његов утицај на живот људи.

На поставци су приказани предмети који сведоче о томе како се некада у Србији живело и радило. Ученици су сазнали нешто више о старим технологијама и развоју електрификације у Србији, као и о томе како се и куда пловило парним бродовима, како се штампало без штампача, како су изгледали први компјутери домаће производње и шта су могли да ураде и за који временски период. Ученике су највише заинтересовали  стари микроскопи и телевизори.

Након сталне поставке, ученици су отишли до Галерије играчака. Представљено је преко 150 експоната/играчака из периода од 20. века: лутке, аутомобили, плишане меде, металне механичке играчке на навијање, дрвене играчке, музичке кутије, модел парне машине, модел железничке станице и др. 

После Галерије играчака ученици су отишли у Научни центар. Поставка је осмишљена тако да промовише учење кроз откривање, учествовање, експериментисање и непосредан контакт с научним изазовима. 

Интерактивни експонати помогли ду ученицима да кроз игру осете снагу центрифугалне силе, провере свој осећај за равнотежу и доживе оптичке варке.

Највећу пажњу ученика привукла је крива соба и у њој су се сви највише задржали.

🔥68